Hány alkatrészt tartalmaz egy autó?

- 2021-03-26-

Hány alkatrésze van az autónak? Valójában erre a kérdésre nincs pontos szabványos válasz. Mivel a különböző típusú járművek, a jármű alkatrészeinek száma is teljesen eltérő. A becslések szerint az általános autó több mint 10000 független alkatrészből áll, amelyeket nem lehet szétszedni. A rendkívül bonyolult felépítésű speciális autók, mint például az F1 versenyautók, akár 20 000 független alkatrészt tartalmaznak.

Ezenkívül az autó általában négy alapvető részre oszlik: motor, alváz, karosszéria, valamint elektronikus és elektromos berendezések. Közülük a motor az autó erőműve, amely főként a motortestből, a forgattyúból és a hajtórúd -mechanizmusból, a szelepvonatból, a hűtőrendszerből, a kenőrendszerből, az üzemanyagrendszerből és a gyújtásrendszerből áll (a dízelmotornak nincs gyújtórendszere).

Ami az erőátviteli rendszert illeti, főleg tengelykapcsolóból, sebességváltóból, kardáncsuklóból, hajtótengelyből és hajtótengelyből áll. Az autó karosszériájának fő funkciója a vezető védelme és a jó aerodinamikai környezet kialakítása.

Az autó karosszéria szerkezete alapján főleg nem teherbíró, teherbíró és félig teherhordó típusokra oszlik. Az autó karosszériaelemei közé tartozik a motorháztető, a tetőfedél, a csomagtérfedél, a sárvédő, az előlap stb.

Az autóelektronika a jármű elektronikus vezérlőberendezésének és a jármű elektronikus vezérlőeszközének általános kifejezése. A jármű elektronikus vezérlőberendezése motorvezérlő rendszert, alvázvezérlő rendszert és jármű elektronikus vezérlőrendszert tartalmaz. Ezek elektronikus vezérlőrendszerek, amelyek érzékelőkből, MPU -ból, állítóművekből, több tucat vagy akár több száz elektronikus alkatrészből és alkatrészből állnak.

Ennyi autóalkatrész esetén nem könnyű megszámolni a jármű alkatrészeit. Csak annyit lehet mondani, hogy egy közönséges családi autó alkatrészei körülbelül 10000.