Hogyan működik a fékrendszer

- 2024-06-21-

A működési elve afékrendszeregyszerű szavakkal összefoglalható. A vezető fékpedáljának erejét összetett mechanikai és hidraulikus rendszereken keresztül erős súrlódássá alakítja át, ezáltal hatékonyan lassítja vagy leállítja a jármű mozgását. Ez a folyamat magában foglalja a fékbetétek és a féktárcsa, valamint a gumiabroncsok és a talaj közötti súrlódást, amely a jármű eredeti mozgási energiáját hőenergiává alakítja.

Konkrétan afékrendszerfőként a következő részekből áll: vezérlőrendszer, hidraulikus rendszer, energiarendszer, elektronikus vezérlőrendszer és végrehajtási rendszer. Amikor a vezető rálép a fékpedálra, a hidraulikus rendszerben lévő fékolaj nyomás alá kerül, és ez a nyomás a csővezetéken keresztül továbbítódik minden kerék fékhengerébe. A fékhenger ekkor erős nyomást gyakorol a fékbetétre, így az szorosan érintkezik a féktárcsával és súrlódást hoz létre, végül lelassítja vagy leállítja a járművet.

A fékrendszer teljesítményszivattyúja egy membránon keresztül két kamrára osztja a szivattyút. Amikor a motor jár, az egyik kamra vákuumot hoz létre, és nyomáskülönbséget hoz létre a membrán mindkét oldalán. Amikor a vezető rálép a fékpedálra, ez a nyomáskülönbség segíti a vezető erejét, és együttesen hat a főfékhengerre, ezáltal fokozza a fékhatást.

Ezen kívül afékrendszerblokkolásgátló fékrendszert is tartalmaz. Ez a rendszer a kerékre szerelt sebességérzékelőn keresztül figyeli a kerék mozgását. Amikor az érzékelő azt érzékeli, hogy a kerék blokkolni készül (azaz megáll a forgásban, és csak csúszik a talajon), az ABS rendszer gyorsan beállítja a fékbetét nyomását, hogy az szakaszosan érintkezzen és elváljon a féktárcsától, így a a kerék folyamatosan gördülhet és csúszhat a fékezési folyamat során. Ez az állapot biztosíthatja, hogy a kerék és a talaj közötti tapadás a legnagyobb legyen, ezáltal lerövidül a fékút és javul a fékbiztonság.